A medence tervezése komplex feladat, amelynek során számos kérdést alaposan át kell gondolni, ugyanis hatással vannak egymásra. Ilyen a karbantartás is, amely nemcsak a gépészet, hanem a medence fedése kapcsán is előtérbe kerül. Ezt még abban az esetben is meg kell fontolni, ha nagyméretű, ideiglenes, merev vagy puhafalú medencét telepítünk, de a valódi luxust ígérő süllyesztett kerti medencék esetén elengedhetetlen. 

Többféle megoldás közül választhatunk, de funkcionálisan és esztétikailag is a polikarbonát medencefedés nyújtja a legtöbbet, tovább fokozza a fürdőhely fényűző megjelenését. Bejegyzésünkben ennek előnyeiről és típusairól lesz szó, tarts velünk!

A medence tervezése során ne feledkezzünk el a medencefedés kialakításáról sem

A medence tervezése: a fedés fontos részlet!

Egy földbe süllyesztett, különösen úszásra is alkalmas méretű kültéri medence ma is egy luxusberuházás, azonban egyre többen engedhetik meg maguknak, illetve szánnak rá pénzt, hiszen számos előnyt nyújt. Azonban annak érdekében, hogy valóban kikapcsolódást nyújtson, és ne bosszúságként élje meg a tulajdonos a fenntartást, illetve ne kerüljön sokba, érdemes már a tervezés során gondolni a medence megfelelő fedésére

Bár különösen a takarófóliákhoz képest jelentős költség egy polikarbonát medencetető, de előnyei összehasonlíthatatlanok, sokoldalúsága miatt minden medencetulajdonos számára erősen ajánlott. És ha a tervezés és kivitelezés során ki is maradt volna, utólag is elkészíthető szinte minden méretű és alakú süllyesztett medencére.

Milyen előnyöket nyújt a polikarbonát tető?

Először is esztétikus megjelenése révén tovább emeli a medence luxusát, másrészt további előnyöket is nyújt. A tető távol tartja szennyeződések 90-95%-át, így a falevelek, bogártetemek és más látható szennyeződések lehalászására nem kell időt és energiát fordítani, és a vízkezelés is kevesebb vegyszert igényel, vagyis kevesebbe kerül. Ugyanígy a téliesítés költségei is csökkennek, hiszen a tető alatt nem fagy be a medence, ezért speciális vegyszert sem igényel, továbbá az élettartamát is növeli. Megakadályozza az algásodást, ami szintén a vegyszerigényt csökkenti. 

Az éjszakai párolgás mérséklése révén a víz nem hűl ki, kellemesebb hőmérsékletű lesz, azáltal a fürdési szezon meghosszabbodik, akár áprilistól októberig élvezhetjük medencefűtés nélkül. De fontos szempont lehet a biztonság is, amit a fedés által nyújtani tudunk, különösen kisgyermekes családokban, illetve háziállatok esetén.

Válassz az igényeidnek megfelelően!

Jelenleg 12-féle polikarbonát fedéstípus közül választhatunk igényeinknek megfelelően. Szögletes fedéseinket inkább modern környezetbe ajánljuk, klasszikus íves tetőink minden környezetbe illenek. Választhatunk szimmetrikus és asszimetrikus tetőformák közül. Egyes medencék esetén fontos lehet a kert látványa vagy a panoráma, ilyen esetekben a szuper alacsony vagy alacsony tetők kiválóak. Míg ha rossz időben is szívesen használnánk a medencét, a középmagas vagy magas fedések biztosítják, hogy zárt állapotban is kényelmesen fürdőzhessünk. 

Valamennyi típus a medence két, egyes fedések esetén egy hosszanti oldalán elhelyezett síneken mozgatható, és extra erős alumíniumváz gondoskodik a stabilitásról még vihar esetén is. Majdnem minden fedésünk 2-féle polikarbonáttal rendelhető, 10 mm vastag cellás és 4 mm-es üvegszerű változatban. A szekciók száma a medence, illetve a tető összecsukásához rendelkezésre álló hely nagyságának a függvénye. 

Akár már a tervezés fázisában is várjuk megkeresésedet, de akkor is segítünk, ha meglévő medence fedésére keresel megoldást!